preskoči na sadržaj

Osnovna škola Kraljevica

 > Nastava  > Knjižnica  > Aktivnosti
 

    ŠKOLSKA GODINA 2020./2021.

___________________________

Čitalačka olimpijada ulazi u finale :)

Još koji dan i saznat ćemo tko je naj Čitač 2.a,2.b,3.a i 3.b razreda. U drugom tjednu čekaju nas finalni čitalački susreti i zanimljiva predstavljanja najdražih knjiga i saznavanje tajnih bodova. Veselimo se!

______________________________________________________________

Državni natječaj Stvarajmo e-kreativno u školskoj knjižnici

Stvarajmo e-kreativno državni je natječaj za školske knjižnice s ciljem popularizacije različitih web alata kod oblikovanja digitalnih sadržaja – prezentacija školskih projekata, izrada stripa, audiovizualnih slikovnica i interaktivnih priča. Organizira ga HUŠK (Hrvatska udruga školskih knjižničara) već šest godina.

Ove godine i naša se škola po prvi puta prijavila na natječaj, u kategoriji – audiovizualna slikovnica. Učenica Matea Jurić (6.a) napisala je priču koju je zajedno s učenicima: Petrom Zidarić (6.a), Ana Vidom Rubeša (6.a) i Rebekom Sotošek (6.b) uspješno pretvorila u odličnu audiovizualnu priču Tajno blago u knjižnici!

Ove godine, kako smo saznali, za dlaku nam je promakla nagrada, ali nismo tužne, dapače! Prilikom dugotrajnog rada puno smo naučile, ali se isto tako i puno nasmijale (pogotovo prilikom snimanja priče/zvuka). Sve u svemu, odličan posao je iza nas! Sretne i ponosne čekamo drugu godinu i novu priču. Nadamo se i vi. Do tada, zavirite u školsku knjižnicu i pogledajte prvu audiovizualnu priču iz naše škole - Tajno blago u knjižnici.

Mentorica: Iva Fabris Jokić, šk. knjižničarka

_____________________________________________________________

       23. travanj - Svjetski dan knjige i Dan zaštite autorskih prava

 

Svake godine 23.travnja obilježavamo Svjetski dan knjige i Dan zaštite autorskih prava. UNESCO je taj datum izabrao jer su na taj dan 1616. godine umrli Miguel de Cervantes i William Shakespeare, jedni od najvećih pisaca svih vremena. 

UNESCO (UN-ova organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu) "želi svakoga, a posebno mlade, potaknuti na čitanje te promicati izdavaštvo i zaštitu intelektualnog vlasništva putem zaštite autorskih prava.  

U Hrvatskoj se tog datuma već 10 godina obilježava kulturna manifestacija Noć knjige, koja se nastavlja na Dan hrvatske knjige, 22.travnja. Taj datum izabran je jer je tog datuma 1501. godine Marko marulić završio svoj poznati ep Judita. 

U nastavku uživajte u materijalima za Noć knjige, a na kraju stranice, u dokumentima, pronađite prezentaciju o Citiranju, preuzmite ju i pogledajte, te naučite kako pravilno koristiti taj neophodan alat zaštite autorskih prava. 

_____________________________________________________________________________________________________________________________

 

     Noć knjige 2021. 

 

 

Povodom jubilarne, 10. Noći knjige, koja se ove godine, nažalost, ne može održati čitanjem i druženjem u našoj školskoj knjižnici, knjižnični smo program prilagodili novim uvjetima i online nastavi. U nastavku pronađite nešto za sebe i uživajte. 

Aktivnosti za 1. i 2. razredi - Vuk koji nije volio čitati https://view.genial.ly/607f439981ec650d3bc00db1/interactive-image-noc-knjige-2021

Aktivnost za 3. i 4. razred - Put knjige od autora do čitatelja https://view.genial.ly/607fe899765d060d255b2d0d/presentation-blackboard-presentation

Aktivnosti za više razrede - Multimedijalna PPT Noć knjige https://view.genial.ly/608022ba765d060d255b35df/interactive-content-witchcraft-and-wizardry-list 

Pridruži se školskoj knjižnici i na platformi EDMODO! (ezzwdx :))

__________________________________________________________________________________________________________________

         

Godina čitanja!

Čitajmo da ne ostanemo bez riječi! 

 

Kako bi istaknula dobrobit i važnost razvoja čitalačke pismenosti i kulture, hrvatska Vlada 2021. godinu proglasila je godinom čitanja. Čitajmo da ne ostanemo bez riječi slogan je pod kojim će se održati brojne kulturne, edukativne i zabavne manifestacije koje promoviraju čitanje i knjigu.

Iako je pandemija smanjila i ograničila održavanje događanja na tradicionalne načine, nije nam i ne može oduzeti radost čitanja. Dapače, upravo nam u ova pandemijska vremena čitanje može poslužiti kao razbibriga, utjeha i inspiracija. Čitati možemo svuda i uvijek. Jedino je potrebno imati dobru volju, malo vremena i dobru knjigu ili slikovnicu.

 

Zašto čitati?

  • Čitanjem se duhovno obogaćujemo, učimo o svijetu koji nas okružuje, ali puno otkrivamo i o sebi samima.
  • Čitanjem zamišljamo razne imaginarne svjetove, mjesta i/ili vremena i time razvijamo vlastitu maštu i kreativnost.
  • Uživljavajući se u priču i likove iz knjiga razvijamo sposobnost analize, kritičkog mišljenja, ali razvijamo i našu empatiju i toleranciju.
  • Čitanjem proširujemo vokabular i razvijamo komunikacijske vještine što nam olakšava svakodnevni život.
  • Osobe koje redovito čitaju ostvaruju bolje rezultate u učenju i pamćenju.
  • Redovitim čitanjem, barem 15 minuta dnevno, usavršavamo i samo čitanje što znači da će nam s vremenom ono postati jednostavno i ugodno.

 

I zato, čitajte! Ostavite malo mobitel sa strane, umjesto TikToka, Facebooka, Instagrama… pronađite knjigu za sebe i prepustite se ljepotama čitanja. Pustite da knjiga u vama probudi čaroliju kako samo knjige znaju i mogu. Uživajte u toj poslastici. Jer kao što je poznata spisateljica J.K.Rowling (autorica Harry Pottera) jednom izjavila: „Ako ne voliš čitati, znači da samo još nisi pronašao pravu knjigu“.

__________________________________________________________________________________

 

Razlistajmo se! 

    

https://view.genial.ly/5fb67bbb45d0f66d1a03dd62/presentation-razlistajmo-se

Klikom na poveznicu pogledajte sve radove u školskom natječaju Razlistajmo se!

 

 

Pobjednici školskog natječaja

„Razlistajmo se“

 

U Mjesecu hrvatske knjige (15.listopada – 15.studenoga) školski su se panoi predivno razlistali u sklopu kreativnog školskog natječaja „Razlistajmo se“.

Uz ostale aktivnosti vezane za Mjesec hrvatske knjige, ovaj je natječaj imao za cilj da svi razredi na jednak način obilježe poznatu nacionalnu manifestaciju. Zadatak je bio da se razredni panoi zajedničkim trudom svih učenika ukrase na ovogodišnju temu Mjeseca hrvatske knjige – Razlistaj se.

Neki su se razredi fokusirali na književnost, neki na ekologiju, a pojedini razredni panoi vješto su kombinirali oboje. Našlo se tu tako puno knjiga, stabala, lišća, kritika, preporuka, pa čak i čarobnjaka i rebusa.

Ipak, među mnoštvom lijepih radova, morali smo odabrati pobjednike, što je bilo izuzetno teško. No, komisija je jednoglasno odlučila da su ovogodišnji pobjednici školskog natječaja Razlistajmo se! - 2.b i 6.a razred!

Ovim putem još jednom čestitamo pobjednicima, ali i svima koji su uložili svoje vrijeme, kreativnost i trud da bi napravili predivne razredne panoe!!!  

Na koji način su se razredi „razlistali“ možete pogledati u nastavku, a uskoro i u pravoj izložbi radova u virtualnoj galeriji.

 

 

           LISTOPAD - prijatelj knjiga

 

                                               

Međunarodni mjesec školskih knjižnica

Listopad je mjesec kada se diljem svijeta obilježava Međunarodni mjesec školskih knjižnica.

Svake je godine naša školska knjižnica slavila taj poseban mjesec nizom prigodnih radionica. Ove godine, zbog trenutne epidemiološke situacije i organizacije rada u našoj školi, učenici ne mogu slobodno dolaziti u školsku knjižnicu pa smo ovaj Međunarodni mjesec školskih knjižnica obilježili na skromniji i nešto drugačiji način.

Iako su u knjižnici izostale brojne planirane radionice, potrudili smo se da mali đaci prvaši ipak upoznaju svoju prvu školsku knjižnicu. Tijekom veselog druženja s knjižničarkom radoznali su prvašići upoznali prostor knjižnice, naučili pravila lijepog ponašanja u školskoj knjižnici, kako se knjige posuđuju i čuvaju. Ponovili su razliku između knjižnice i knjižare, a i otkrili koje će  slikovnice biti njihove prve lektire.

Tijekom Mjeseca školskih knjižnica učenici 1.b razreda uživali su i u predivnoj priči Riba duginih boja. Nakon lijepog druženja uz poznatu slikovnicu, knjižnica je postala bogatija za mnoštvo malih, veselih  ribica koje krase njene zidove.

Osim prvašića, Međunarodni mjesec školskih knjižnica zabavnim radionicama obilježili su i učenici trećih razreda. Oni su uz pomoć školske knjižničarke i super popularnog Toma Gatesa otkrili kako se sve slave knjige i knjižnice diljem svijeta.

Kako bi u ovo posebno vrijeme knjižnica bila što dostupnija i na usluzi svim učenicima, knjižnica je posebno aktivna i u virtualnom svijetu. Uz već svima poznatu web stranicu škole i knjižnice (http://os-kraljevica.skole.hr/skola/knjiznica), gdje se nalaze sve važne obavijesti i informacije, knjižnica je od ovog mjeseca prisutna i na platformi EDMODO.

Na Edmodu će se svakodnevno objavljivati razne zanimljivosti, a u najavi su već i neke virtualne izložbe i zabavna natjecanja i događanja. Pridružite nam se u ovoj virtualnoj verziji školske knjižnice! Šifra ulaza je ezzwdx.

 

 

__________________________________________________________________________________________________________

Nova školska godina i nova druženja

S novom školskom godinom započela su i nova druženje u školskoj knjižnici. Početkom listopada, mjeseca koji je obilježen knjižnicama i knjigom, učenici drugih razreda organizirano su posjetili školsku knjižnicu. Tijekom dva školska sata podsjetili su se svega što su do sada znali o školskoj knjižnici, ali i produbili svoje znanje. Kroz zabavne igre, ponosni drugašići savladali su samostalno traženje knjiga i slikovnica u školskoj knjižnici i time dokazali kako su uspješno savladali abecedu i naučili lijepo čitati. Sreći i ponosu nije bilo kraja :)

U prvom tjednu listopada,učenici četvrtih razreda u školskoj su knjižnici učili o referentnoj zbirci. Naučili su zašto se ona zove još i " pri ručna" zbirka, koje se knjige u njoj nalaze i kako se koriste. Iako su na prvi pogled nekima bile i pomalo zastrašujuće zbog svoje veličine i debljine otkrili smo kako su enciklopedije i rječnici prepune zanimljivih i korisnih informacija, a da su pravopisi pravi šalabahteri za pravilno pisanje riječi. 

 

Put knjige 

Trećaši postali autori, ilustratori, lektori i urednici! :) 

Povodom Svjetskog dana knjige i Dana planeta Zemlje, koji se svake godine obilježavaju 23. i 22. travnja, treći su razredi u školskoj knjižnici, kroz zabavnu radionicu o "putu knjige" naučili sve o njezinim djelovima, nastanku i povezanosti knjige i ekologije, da bi na kraju sami napravili predivne knjige o čuvanju i zaštiti Zemlje. 

Školska se knjižnica pretvorila u pravu malu redaciju u kojoj je svaki učenik imao svoj zadatak. Autori su morali napisati poruke za zaštitu Zemlje, ilustratori iste oslikati, lektori ispraviti sve greškice, a urednici su morali kordinirati sve poslove. Bilo je jako veselo i zanimljivo! Urednici su inspirirali, ali i požurivali autore da napišu poruke jer "posao stoji" :), dogovarali s ilustratorima stil oslikavanja, lektori su kao prave pčelice obljetali autore i ispravljali greške u pisanju. Svi su se složili da je put knjige malo kompliciraniji nego što su misllili, da je u njega uključeno puno osoba i poduzeća, ali jako zabavan! Barem ovaj put, u našoj školskoj knjižnici! 

   Književna čajanka 

Povodom obilježavanja Svjetskog dana knjige u našoj je školskoj knjižnici, po prvi puta, održana književna čajanka - opušteno druženje uz knjigu, čaj i kekse. Upravo s onim što čajanku čini slatkom i zanimljivom :) U ovom posebnom, veselom druženju ove su godine sudjelovali učenici 4.a i 4. b razreda.

Na samom početku druženja učenike su na stolu dočekali pokloni/paket koji su skrivali knjige. Na njima su bili prikačeni isprintani ulomci zamotanih knjiga pomoću kojih su učenici odabirali svoju knjigu za čitanje. Nakon iznenađenja, učenici su u opuštenoj atmosferi čitali knjige, nakon čega su se pretvorili u prave male književne kritičare. Raspravljali su, čitali, smijali se, maštali i crtali. Učenici su bili sretni, radoznali i ugodno iznenađeni ovim događajem.

                  

Dani hrvatskoga jezika 

 Već tradicionalno, od 11. do 17. ožujka  obilježavaju se Dani hrvatskoga jezika, a oni su uvijek prigoda za učenje o njegovoj povijesti, ljepoti i važnosti.

U našoj se školi ove godine manifestacija obilježila na satovima hrvatskoga jezika i informatike, s učenicima sedmog i osmih razreda.

Sedmaši su na satu hrvatskoga jezika rješavali kviz koji ih je podsjetio na najčešće jezične pogreške, koje svi često činimo u svakodnevnom govoru i pismu. Uz pomoć zabavnih primjera podsjetili su se, ali i naučili neka nova pravila, koja će im pomoći da što manje griješe. Na satu informatike učenici su sami izradili prezentacije u PowerPointu, kojima su predstavili 10 čestih pogrešaka. 

Dok su se sedmaši prisjećali i učili pravila o hrvatskome jeziku, osmaši su na satovima hrvatskoga napravili veliku kartu Hrvatske i na njoj označili mjesta koja su imala veliku ulogu u stvaranju povijesti i kulture hrvatskoga jezika. Na njoj su se tako našli najpoznatiji spomenici, književnici, jezikoslovci, deklaracije…

           Učenici nižih razreda u knjižnici su čitav tjedan izrađivali glagoljička slova od kolaža.

 

      

*Pobjednički plakat 8. b razreda           * Plakat 7. razreda 

 Povijest hrvatskoga jezika                    Najčešće pogreške u hrvatskom jeziku

 

 

Susret s književnicom Željkom Horvat-Vukelja

Učenici prvih i drugih razreda uživali su u književnom susretu sa spisateljicom Željkom-Horvat Vukelja, autoricom njima omiljenih Slikopriča i Hrabrice.  

15. veljače 2018. prvašići i drugašići matične škole s velikim nestrpljenjem dočekali su druženje s jednom od omiljenih dječjih spisateljica, Željkom Horvat-Vukelja, koja ih je i u uživo posve očarala. Legendarna, dugogodišnja urednica dječjeg časopisa Modra Lasta i autorica već nadaleko poznatih Slikopriča, Hrabrice, Letećeg glasovira, Zdenka Slovojeda, Reumatičnog kišobrana i brojnih drugih dječjih klasika od jednog književnog susreta napravila je pravi scenski doživljaj koji je oduševio sve prisutne. Osim simpatične i drage spisateljice, glavna zvijezda susreta bila je i njena, već legendarna, ručna torba Violeta, popularno zvana Kit, a što znači kazalište u torbi. I zbilja. Ljubičasta torba otkrila nam je brojna iznenađenja o kojima su učenici i danima poslije pričali puni oduševljenja. Vezice, drveni metri, ključevi, maske, čarape i brojni drugi likovi iz Željkinih slikopriča ispripovijedali su i odglumili nam vesele, zanimljive i poučne priče. Učenicima je bilo posebno zanimljivo kad je autorica i njih uključila u svoje kratke igrokaze pa su se tako i oni sami iznenada našli u ulogama Ježinka, Lije, vilinskog ključa Vilka i brojnih drugih simpatičnih stvorenja. Na samom kraju susreta, dragoj gošći poklonili smo našu autorsku slikovnicu Zavičajnu abecedu koja ju je jako razveselila. Tko zna? Možda će je koja čakavska riječ i naši crteži inspirirati za neku novu slikopriču. Književni susret od autorice i učenika dobio je čistu peticu!

        

Čitalačka olimpijada ide dalje :) 

I u II. polugodištu nastavili smo s čitalačkom olimpijadom. Sada već imamo po nekoliko nekoliko pobjedinika u svakom razredu drugašića i trećaša. I dalje čitamo, vježbamo, igramo se i s nestrpljenjem očekujemo veliko finale koje se polako približava. 

 

Rječnici, pravopisi i četvrtaši 

Tijekom mjeseca studenog učenici četvrtih razreda u školskoj su knjižnici imali sate knjižničarsko-informacijske pismenosti. U knjižnici su se upoznali s rječnicima, njihovom svrhom i vrstama te pravopisom. Učenici su se kroz igru naučili snalaziti u knjigama referentne zbirke koje im više nisu zanimljive isključivo kao "debele knjige s puno stranica". Sada ih i sami znaju koristiti!

 

Korištenje enciklopedija u trećim razredima 

U četvrtak, 23.studenoga učenici 3.a razreda imali su sat korelacije sa školskom knjižnicom. U veslom, ali jako zanimljivom druženju učenici su naučili što je enciklopedija, kakve sve vrste enciklopedija postoje te kako i kada se njima služimo. U drugom dijelu sata, podijeljeni u tri skupine, učenici su naučeno znanje o korištenju enciklopedija i sami primijenili te uz pomoć školske knjižničarke napravili zanimljive plakate o nogomet, igrama i igračkama te osvajanje svemira.                

 

Međunarodni dan školskih knjižnica 

Međunarodni dan školskih knjižnica obilježava se svake godine s ciljem promicanja uloge i značaja školskih knjižnica. Zadnjeg ponedjeljaka u mjesecu listopadu, 26.10.,osmi su razredi u informatičkoj učionici istraživali školske knjižnice u Hrvatskoj i svijetu, uspoređivali ih i bilježili sve dobre ideje za uređenje prostora i zanimljive programe. Nakon istraživačkog zadatka napravili su plakate s njihovim prijedlogom idealne školske knjižnicom. Bilo je tu puno zanimljivih ideja i prijedloga. Nadamo se da ćemo neke i ostvariti! 

 

 Mjesec hrvatske knjige 

(15.listopada - 15.studenoga.)

Svake školske godine u razdoblju od 15.listopada do 15.studenoga obilježavamo Mjesec hrvatske knjige (MHK). U razredima i školskoj knjižnici raznim prigodnim aktivnostima slavimo priče i knjige. Čitamo, pišemo, raspravljamo, crtamo, istražujemo… a što je najvažnije, uživamo!

Mjesec hrvatske knjige započeli smo izradom prigodnog plakata. Kao i ovogodišnja manifestacija, plakat je posvećen riznicama znanja, enciklopedijama. Tijekom izrade plakata naučili smo što su enciklopedije, kako se koriste i da su dio referentne zbirke knjiga. Također, naučili smo kako danas postoje i brojne enciklopedije na mreži, što znači da Wikipedija ipak nije jedini, a svakako ni najbolji izbor. Hrvatska online enciklopedija http://www.enciklopedija.hr/  najkvalitetniji je alat za pomoć pri pisanju domaćih zadaća i referata.

U Mjesecu hrvatske knjige obilježili smo i cjelodnevni dan čitanja, koji je ove godine bio 23.listopada. Kako i sam naziv govori, u našoj su se knjižnici taj dan čitale razne priče. Kada bismo se umorili od čitanja, riječi smo pretvarali u crteže i stvarali prave male slikovnice.

Krajem listopada otvorili smo i Čitalačku olimpijadu! Nema prikladnijeg početka natjecanja u čitanju od mjeseca posvećenog knjizi. U kreativnoj i poticajnoj okolini učenici drugih i trećih razreda pokazali su svoje čitalačke sposobnosti, a najbolji su, kao i na pravoj olimpijadi, nagrađeni zlatnim medaljama. Bilo je jako zabavno i uzbudljivo zbog čega svi s nestrpljenjem očekujemo studeni i druženje u školskoj knjižnici s novim čitalačkim zadatcima, igrama i medaljama.   

Tijekom Mjeseca hrvatske knjige učenici su se upoznavali s knjigama referentne zbirke – enciklopedijama, rječnicima i pravopisima. Učili smo kada upotrebljavamo odrđenu „veliku, pametnu“ knjigu, kako ju koristimo, kako su pojmovi poredani… a u susret Svjetskog dana izumitelja, učenici područne škole Križišće, uz  pomoć školske knjižničarke, napravili su i malo istraživanje o najpoznatijim hrvatskim izumima, a sve to koristeći razne dječje enciklopedije. Bilo je zaista veselo i jako poučno.

Mjesec hrvatske knjige završava 15. studenoga, ali naša vesela druženje s knjigama i pričama se nastavljaju.  

 

                                                                       Iva Fabris Jokić, školska knjižničarka

 

 


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
IZDVOJILI SMO...

Raspored zvonjenja

1. SAT :   8.15 -  9.00
2. SAT :   9.05 -  9.50

veliki odmor
3. SAT : 10.10 - 10.55
4. SAT : 11.00 - 11.45
5. SAT : 11.50 - 12.35
6. SAT : 12.40 - 13.25
7. SAT : 13.30 - 14.15
8. SAT : 14.20 - 15.05

9. SAT : 15.10 - 15.55

KORISNI LINKOVI

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
CMS za škole logo
Osnovna škola Kraljevica / , HR-51262 Kraljevica / os-kraljevica.skole.hr / ured@os-kraljevica.skole.hr
preskoči na navigaciju