preskoči na sadržaj

Osnovna škola Kraljevica

 > Nastava  > Knjižnica  > Aktivnosti
 

Nova školska godina i nova druženja

S novom školskom godinom započela su i nova druženje u školskoj knjižnici. Početkom listopada, mjeseca koji je obilježen knjižnicama i knjigom, učenici drugih razreda organizirano su posjetili školsku knjižnicu. Tijekom dva školska sata podsjetili su se svega što su do sada znali o školskoj knjižnici, ali i produbili svoje znanje. Kroz zabavne igre, ponosni drugašići savladali su samostalno traženje knjiga i slikovnica u školskoj knjižnici i time dokazali kako su uspješno savladali abecedu i naučili lijepo čitati. Sreći i ponosu nije bilo kraja :)

U prvom tjednu listopada,učenici četvrtih razreda u školskoj su knjižnici učili o referentnoj zbirci. Naučili su zašto se ona zove još i " pri ručna" zbirka, koje se knjige u njoj nalaze i kako se koriste. Iako su na prvi pogled nekima bile i pomalo zastrašujuće zbog svoje veličine i debljine otkrili smo kako su enciklopedije i rječnici prepune zanimljivih i korisnih informacija, a da su pravopisi pravi šalabahteri za pravilno pisanje riječi. 

 

Put knjige 

Trećaši postali autori, ilustratori, lektori i urednici! :) 

Povodom Svjetskog dana knjige i Dana planeta Zemlje, koji se svake godine obilježavaju 23. i 22. travnja, treći su razredi u školskoj knjižnici, kroz zabavnu radionicu o "putu knjige" naučili sve o njezinim djelovima, nastanku i povezanosti knjige i ekologije, da bi na kraju sami napravili predivne knjige o čuvanju i zaštiti Zemlje. 

Školska se knjižnica pretvorila u pravu malu redaciju u kojoj je svaki učenik imao svoj zadatak. Autori su morali napisati poruke za zaštitu Zemlje, ilustratori iste oslikati, lektori ispraviti sve greškice, a urednici su morali kordinirati sve poslove. Bilo je jako veselo i zanimljivo! Urednici su inspirirali, ali i požurivali autore da napišu poruke jer "posao stoji" :), dogovarali s ilustratorima stil oslikavanja, lektori su kao prave pčelice obljetali autore i ispravljali greške u pisanju. Svi su se složili da je put knjige malo kompliciraniji nego što su misllili, da je u njega uključeno puno osoba i poduzeća, ali jako zabavan! Barem ovaj put, u našoj školskoj knjižnici! :) 

U nastavku pogledajte malu školsku redakciju, odgovornu za dvije nove knjige u školskoj knjižnici! :)

      

      

 

 

   Književna čajanka 

Povodom obilježavanja Svjetskog dana knjige u našoj je školskoj knjižnici, po prvi puta, održana književna čajanka - opušteno druženje uz knjigu, čaj i kekse. Upravo s onim što čajanku čini slatkom i zanimljivom :) U ovom posebnom, veselom druženju ove su godine sudjelovali učenici 4.a i 4. b razreda.

Na samom početku druženja učenike su na stolu dočekali pokloni/paket koji su skrivali knjige. Na njima su bili prikačeni isprintani ulomci zamotanih knjiga pomoću kojih su učenici odabirali svoju knjigu za čitanje. Nakon iznenađenja, učenici su u opuštenoj atmosferi čitali knjige, nakon čega su se pretvorili u prave male književne kritičare. Raspravljali su, čitali, smijali se, maštali i crtali. Učenici su bili sretni, radoznali i ugodno iznenađeni ovim događajem, a poneki su rekli da im je ovo „najljepši dan ove godine u školi“ .

Kako je izgledala prva književna čajanka, pogledajte u galeriji slika. 

                       

 

Dani hrvatskoga jezika 

 Već tradicionalno, od 11. do 17. ožujka  obilježavaju se Dani hrvatskoga jezika, a oni su uvijek prigoda za učenje o njegovoj povijesti, ljepoti i važnosti.

U našoj se školi ove godine manifestacija obilježila na satovima hrvatskoga jezika i informatike, s učenicima sedmog i osmih razreda.

Sedmaši su na satu hrvatskoga jezika rješavali kviz koji ih je podsjetio na najčešće jezične pogreške, koje svi često činimo u svakodnevnom govoru i pismu. Uz pomoć zabavnih primjera podsjetili su se, ali i naučili neka nova pravila, koja će im pomoći da što manje griješe. Na satu informatike učenici su sami izradili prezentacije u PowerPointu, kojima su predstavili 10 čestih pogrešaka. 

Dok su se sedmaši prisjećali i učili pravila o hrvatskome jeziku, osmaši su na satovima hrvatskoga napravili veliku kartu Hrvatske i na njoj označili mjesta koja su imala veliku ulogu u stvaranju povijesti i kulture hrvatskoga jezika. Na njoj su se tako našli najpoznatiji spomenici, književnici, jezikoslovci, deklaracije…

           Učenici nižih razreda u knjižnici su čitav tjedan izrađivali glagoljička slova od kolaža.

Kako je sve izgledalo, pogledajte u galeriji slika.

 

      

*Pobjednički plakat 8. b razreda           * Plakat 7. razreda 

 Povijest hrvatskoga jezika                    Najčešće pogreške u hrvatskom jeziku

 

 

Susret s književnicom Željkom Horvat-Vukelja

Učenici prvih i drugih razreda uživali su u književnom susretu sa spisateljicom Željkom-Horvat Vukelja, autoricom njima omiljenih Slikopriča i Hrabrice.  

15. veljače 2018. prvašići i drugašići matične škole s velikim nestrpljenjem dočekali su druženje s jednom od omiljenih dječjih spisateljica, Željkom Horvat-Vukelja, koja ih je i u uživo posve očarala. Legendarna, dugogodišnja urednica dječjeg časopisa Modra Lasta i autorica već nadaleko poznatih Slikopriča, Hrabrice, Letećeg glasovira, Zdenka Slovojeda, Reumatičnog kišobrana i brojnih drugih dječjih klasika od jednog književnog susreta napravila je pravi scenski doživljaj koji je oduševio sve prisutne. Osim simpatične i drage spisateljice, glavna zvijezda susreta bila je i njena, već legendarna, ručna torba Violeta, popularno zvana Kit, a što znači kazalište u torbi. I zbilja. Ljubičasta torba otkrila nam je brojna iznenađenja o kojima su učenici i danima poslije pričali puni oduševljenja. Vezice, drveni metri, ključevi, maske, čarape i brojni drugi likovi iz Željkinih slikopriča ispripovijedali su i odglumili nam vesele, zanimljive i poučne priče. Učenicima je bilo posebno zanimljivo kad je autorica i njih uključila u svoje kratke igrokaze pa su se tako i oni sami iznenada našli u ulogama Ježinka, Lije, vilinskog ključa Vilka i brojnih drugih simpatičnih stvorenja. Na samom kraju susreta, dragoj gošći poklonili smo našu autorsku slikovnicu Zavičajnu abecedu koja ju je jako razveselila. Tko zna? Možda će je koja čakavska riječ i naši crteži inspirirati za neku novu slikopriču. Književni susret od autorice i učenika dobio je čistu peticu!

         

      

 

 

Čitalačka olimpijada ide dalje :) 

I u II. polugodištu nastavili smo s čitalačkom olimpijadom. Sada već imamo po nekoliko nekoliko pobjedinika u svakom razredu drugašića i trećaša. I dalje čitamo, vježbamo, igramo se i s nestrpljenjem očekujemo veliko finale koje se polako približava. 

 

 

Rječnici, pravopisi i četvrtaši 

Tijekom mjeseca studenog učenici četvrtih razreda u školskoj su knjižnici imali sate knjižničarsko-informacijske pismenosti. U knjižnici su se upoznali s rječnicima, njihovom svrhom i vrstama te pravopisom. Učenici su se kroz igru naučili snalaziti u knjigama referentne zbirke koje im više nisu zanimljive isključivo kao "debele knjige s puno stranica". Sada ih i sami znaju koristiti!

 

 

Korištenje enciklopedija u trećim razredima 

U četvrtak, 23.studenoga učenici 3.a razreda imali su sat korelacije sa školskom knjižnicom. U veslom, ali jako zanimljivom druženju učenici su naučili što je enciklopedija, kakve sve vrste enciklopedija postoje te kako i kada se njima služimo. U drugom dijelu sata, podijeljeni u tri skupine, učenici su naučeno znanje o korištenju enciklopedija i sami primijenili te uz pomoć školske knjižničarke napravili zanimljive plakate o nogomet, igrama i igračkama te osvajanje svemira. 

 

                     

 

 

Međunarodni dan školskih knjižnica obilježava se svake godine s ciljem promicanja uloge i značaja školskih knjižnica. Zadnjeg ponedjeljaka u mjesecu listopadu, 26.10.,osmi su razredi u informatičkoj učionici istraživali školske knjižnice u Hrvatskoj i svijetu, uspoređivali ih i bilježili sve dobre ideje za uređenje prostora i zanimljive programe. Nakon istraživačkog zadatka napravili su plakate s njihovim prijedlogom idealne školske knjižnicom. Bilo je tu puno zanimljivih ideja i prijedloga. Nadamo se da ćemo neke i ostvariti! 

 

 Mjesec hrvatske knjige 

(15.listopada - 15.studenoga.)

Svake školske godine u razdoblju od 15.listopada do 15.studenoga obilježavamo Mjesec hrvatske knjige (MHK). U razredima i školskoj knjižnici raznim prigodnim aktivnostima slavimo priče i knjige. Čitamo, pišemo, raspravljamo, crtamo, istražujemo… a što je najvažnije, uživamo!

Mjesec hrvatske knjige započeli smo izradom prigodnog plakata. Kao i ovogodišnja manifestacija, plakat je posvećen riznicama znanja, enciklopedijama. Tijekom izrade plakata naučili smo što su enciklopedije, kako se koriste i da su dio referentne zbirke knjiga. Također, naučili smo kako danas postoje i brojne enciklopedije na mreži, što znači da Wikipedija ipak nije jedini, a svakako ni najbolji izbor. Hrvatska online enciklopedija http://www.enciklopedija.hr/  najkvalitetniji je alat za pomoć pri pisanju domaćih zadaća i referata.

U Mjesecu hrvatske knjige obilježili smo i cjelodnevni dan čitanja, koji je ove godine bio 23.listopada. Kako i sam naziv govori, u našoj su se knjižnici taj dan čitale razne priče. Kada bismo se umorili od čitanja, riječi smo pretvarali u crteže i stvarali prave male slikovnice.

Krajem listopada otvorili smo i Čitalačku olimpijadu! Nema prikladnijeg početka natjecanja u čitanju od mjeseca posvećenog knjizi. U kreativnoj i poticajnoj okolini učenici drugih i trećih razreda pokazali su svoje čitalačke sposobnosti, a najbolji su, kao i na pravoj olimpijadi, nagrađeni zlatnim medaljama. Bilo je jako zabavno i uzbudljivo zbog čega svi s nestrpljenjem očekujemo studeni i druženje u školskoj knjižnici s novim čitalačkim zadatcima, igrama i medaljama.   

Tijekom Mjeseca hrvatske knjige učenici su se upoznavali s knjigama referentne zbirke – enciklopedijama, rječnicima i pravopisima. Učili smo kada upotrebljavamo odrđenu „veliku, pametnu“ knjigu, kako ju koristimo, kako su pojmovi poredani… a u susret Svjetskog dana izumitelja, učenici područne škole Križišće, uz  pomoć školske knjižničarke, napravili su i malo istraživanje o najpoznatijim hrvatskim izumima, a sve to koristeći razne dječje enciklopedije. Bilo je zaista veselo i jako poučno.

Mjesec hrvatske knjige završava 15. studenoga, ali naša vesela druženje s knjigama i pričama se nastavljaju.  

 

                                                                       Iva Fabris Jokić, školska knjižničarka

 

 


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Raspored zvonjenja

1. SAT :   8.15 -  9.00
2. SAT :   9.05 -  9.50

veliki odmor
3. SAT : 10.10 - 10.55
4. SAT : 11.00 - 11.45
5. SAT : 11.50 - 12.35
6. SAT : 12.40 - 13.25
7. SAT : 13.30 - 14.15
8. SAT : 14.20 - 15.05

9. SAT : 15.10 - 15.55

Izdvojili smo...

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Forum
CMS za škole logo
Osnovna škola Kraljevica / , HR-51262 Kraljevica / os-kraljevica.skole.hr / ured@os-kraljevica.skole.hr
preskoči na navigaciju