preskoči na sadržaj

Osnovna škola Kraljevica

 > Nastava  > Knjižnica  > Aktivnosti
 

Rječnici, pravopisi i četvrtaši 

Tijekom mjeseca studenog učenici četvrtih razreda u školskoj su knjižnici imali sate knjižničarsko-informacijske pismenosti. U knjižnici su se upoznali s rječnicima, njihovom svrhom i vrstama te pravopisom. Učenici su se kroz igru naučili snalaziti u knjigama referentne zbirke koje im više nisu zanimljive isključivo kao "debele knjige s puno stranica". Sada ih i sami znaju koristiti!

 

 

Korištenje enciklopedija u trećim razredima 

U četvrtak, 23.studenoga učenici 3.a razreda imali su sat korelacije sa školskom knjižnicom. U veslom, ali jako zanimljivom druženju učenici su naučili što je enciklopedija, kakve sve vrste enciklopedija postoje te kako i kada se njima služimo. U drugom dijelu sata, podijeljeni u tri skupine, učenici su naučeno znanje o korištenju enciklopedija i sami primijenili te uz pomoć školske knjižničarke napravili zanimljive plakate o nogomet, igrama i igračkama te osvajanje svemira. 

 

                     

 

 

Međunarodni dan školskih knjižnica obilježava se svake godine s ciljem promicanja uloge i značaja školskih knjižnica. Zadnjeg ponedjeljaka u mjesecu listopadu, 26.10.,osmi su razredi u informatičkoj učionici istraživali školske knjižnice u Hrvatskoj i svijetu, uspoređivali ih i bilježili sve dobre ideje za uređenje prostora i zanimljive programe. Nakon istraživačkog zadatka napravili su plakate s njihovim prijedlogom idealne školske knjižnicom. Bilo je tu puno zanimljivih ideja i prijedloga. Nadamo se da ćemo neke i ostvariti! 

 

 Mjesec hrvatske knjige 

(15.listopada - 15.studenoga.)

Svake školske godine u razdoblju od 15.listopada. do 15.studenoga. obilježavamo Mjesec hrvatske knjige (MHK). U razredima i školskoj knjižnici raznim prigodnim aktivnostima slavimo priče i knjige. Čitamo, pišemo, raspravljamo, crtamo, istražujemo…a što je najvažnije, uživamo!

Mjesec hrvatske knjige započeli smo izradom prigodnog plakata. Kao i ovogodišnja manifestacija, plakat je posvećen riznicama znanja, enciklopedijama. Tijekom izrade plakata naučili smo što su enciklopedije, kako se koriste i da su dio referentne zbirke knjiga. Također, naučili smo kako danas postoje i brojne enciklopedije na mreži, što znači da Wikipedija ipak nije jedini, a svakako ni najbolji izbor. Hrvatska online enciklopedija http://www.enciklopedija.hr/  najkvalitetniji je alat za pomoć pri pisanju domaćih zadaća i referata.

U Mjesecu hrvatske knjige obilježili smo i cjelodnevni dan čitanja, koji je ove godine bio 23.listopada. Kako i sam naziv govori, u našoj su se knjižnici taj dan čitale razne priče. Kada bismo se umorili od čitanja, riječi smo pretvarali u crteže i stvarali prave male slikovnice.

Krajem listopada otvorili smo i Čitalačku olimpijadu! Nema prikladnijeg početka natjecanja u čitanju od mjeseca posvećenog knjizi. U kreativnoj i poticajnoj okolini učenici drugih i trećih razreda pokazali su svoje čitalačke sposobnosti, a najbolji su, kao i na pravoj olimpijadi, nagrađeni zlatnim medaljama. Bilo je jako zabavno i uzbudljivo zbog čega svi s nestrpljenjem očekujemo studeni i druženje u školskoj knjižnici s novim čitalačkim zadatcima, igrama i medaljama.   

Tijekom Mjeseca hrvatske knjige učenici su se upoznavali s knjigama referentne zbirke – enciklopedijama, rječnicima i pravopisima. Učili smo kada upotrebljavamo odrđenu „veliku, pametnu“ knjigu, kako ju koristimo, kako su pojmovi poredani… a u susret Svjetskog dana izumitelja, učenici područne škole Križišće, uz  pomoć školske knjižničarke, napravili su i malo istraživanje o najpoznatijim hrvatskim izumima, a sve to koristeći razne dječje enciklopedije. Bilo je zaista veselo i jako poučno.

Mjesec hrvatske knjige završava 15. studenoga, ali naša vesela druženje s knjigama i pričama se nastavljaju.  

 

                                                                       Iva Fabris Jokić, školska knjižničarka

 

 


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Prosinac 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Raspored zvonjenja

1. SAT :   8.15 -  9.00
2. SAT :   9.05 -  9.50
3. SAT : 10.10 - 10.55
4. SAT : 11.00 - 11.45
5. SAT : 11.50 - 12.35
6. SAT : 12.40 - 13.25
7. SAT : 13.30 - 14.15
8. SAT : 14.20 - 15.05

9. SAT : 15.10 - 15.55

Izdvojili smo...

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Forum
CMS za škole logo
Osnovna škola Kraljevica / , HR-51262 Kraljevica / os-kraljevica.skole.hr / ured@os-kraljevica.skole.hr
preskoči na navigaciju